Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

 

 

käytössäni on syke-ohjelma

mikä ATP, klikkaa
auktorisoitu PTauktorisoitu PT

  

 

Bungy Pump vastussauvat nyt myynnissä  https://holvi.com/shop/pt-lennu/section/valineet/

kokemuksia:

"Ihan mahtavan tehokkaat sauvat, tuntui koko kehossa! ISO KIITOS LENNU hyvistä sauvoista, opeista, treenistä ja venyttelyistä! 

 

"Oli aivan uskomattoman tehokasta, nyt todella tuntee kropassa kuinka kokonaisvaltaisesti treeni vaikutti :) Kiitos Lennu!"

Vastussauvoista tietoa täältä

 

Kuvagalleria

Mikä ohjaamisessa maksaa

Lisätty 03.02.2020

Kiitos teille, jotka olette valinneet minut asiantutijaksenne tai käytte minun ryhmäliikuntatunneilla. Valitsetpa kenet tahansa, itseesi kannattaa panostaa. Se maksaa itsensä takaisin hyvinvoinnin parantuessa.

Mutta miksi personal trainerin ohjaaminen maksaa sen, mitä se maksaa? Jos asiakkaalle tehdään kunto-ohjelma ja ohjataan se henkilökohtaisesti, on asiakkaan eteen tehty työ ajankäytöllisesti paljon enemmän, kuin yhteinen tapaaminen. Valmentaja suunnittelee ohjelman asiakkaan tarpeiden mukaan, jotka on tietysti ensin selvitetty etukäteen. Tapaamisella käydään asiakkaan kanssa suunniteltu ohjelma läpi ja opastetaan liikkeet kädestä pitäen. Mahdollisesti tehdään vielä muutoksia ohjelmaan.

Tämän asiakas näkee ja kokee. Muuta ei tule oikeastaan mieleen. Personal traineriksi täytyy kouluttautua, kuten mihin tahansa ammattiin. (kun valitset ohjaajaa, tarkista, että hänellä on auktorisoitu PT koulutus suoritettuna). Pelkästään tuo yksi koulutus ei riitä. Ammattitaidon lisäämiseksi ja ylläpitämiseksi on kouluttauduttava jatkuvasti. Kouluttautuminen maksaa ja vie aikaa. Lisäksi tarvitaan työvälineet ja -tilat. Jos toiminta on itsenäistä, on oltava paikka, jossa asiakastapaamiset hoidetaan, eli vuokrakulu. Läppäri, pankkikorttimaksulaite, puhelin, netti, ohjelmistot, kotisivut jne. jne. Oma auto on välttämätön.

Myös ryhmäliikuntatuntien ohjaukset vaativat tuntien suunnitteluun aikaa. Liikkeet ja musiikki eivät synny itsestään. Musiikin ostaminen, jotta soittaminen on luvallista, on myös jokaisen ohjaajan tehtävä ja maksettava itse.

Suunnitteluun, markkinointiin, kirjanpitoon, toimistotöihin jne. kuluu erittäin paljon aikaa. Perhekin ihmettelee, miten voi mennä niin paljon aikaa tietokoneen äärellä.

Pt-ohjauksista maksetaan noiden juoksevien kulujen lisäksi 24% alv, eikä muidenkaan verojen maksuilta kukaan välty.

Valmiita kunto-ohjelmia löytyy kyllä netistä, jos osaa niitä itselleen hyödyntää. Mutta, kun ohjelman tekee ja ohjaa henkilökohtaisesti ammattilainen, on harjoittelu paljon turvallisempaa. Varsinkin jos on epävarma liikkeiden suorittamisesta.

Jokaisen pitäisi olla sen verran itsekäs, että panostaisi omaan hyvinvointiin. Kun itse jaksaa paremmin, jaksaa antaa myös läheisilleen enemmän. Kampaajalle ja hierojalle on jo totuttu maksamaan. Miksi ei myös voisi ottaa itselleen omaa henkilökohtaista valmentajaa?

Olen myös aloittamassa nettivalmennuksia. Niissä tapaamista ei ole ja ohjelmat on tehty suurelle joukolle. Nettivalmennukset sopivat henkilöille, joilla on jo halu ja motivaatio korkealla. Kaikilla ei ole mahdollisuutta lähteä henkilökohtaisiin tapaamisiin tai ryhmätunneille. Heitä varten olen suunnitellut ensimmäisen valmennukseni. Jotta tämä nettivalmennus on edennyt jo lähes valmiiksi julkaistavaksi, on sen eteen käytetty toista sataa tuntia opiskelua, kaksi koulutuspäivää sekä paljon suunnittelutyötä. Ensimmäinen versio on testiryhmän käytössä ja sen pohjalta vielä parantelut. Videoinnit, liikesuoritukset ja ohjelmisen rakentaminen vaativat välineitä, aikaa ja osaamista. Julkaiseminen vaatii siis paljon työtä etukäteen sekä jatkuvaa seuraamista ja kehittämistä plus markkinointia. Osa tuotosta menee ohjelmiston ylläpitäjälle ja osa veroihin.

Nämä asiat halusin avata, kun joskus kuulee ihmeteltävän hintoja. Eikä tuollaisia asioita tule monenkaan kuluttajan mieleen. kun näkee hinnan vain ostajan kannalta. Yrittäjän käteen jäävä osuus on pieni osa tuosta asiakkaan maksamasta hinnasta.

Rakastan ohjaamista ja ihmisten auttamista. Iso palkkio on, kun saan palautetta, miten vointi on kohentunut liikkumisen myötä.

Lue kokonaan »

Itserakas

Lisätty 05.09.2019

ITSERAKAS

Sanalla on negatiivinen merkitys, sivistyssanakirjan mukaan itserakas on:”kopea, pöyhkeä, ylimielinen, täynnä itseään, itsekeskeinen, omahyväinen, pollea, tärkeilevä, turhamainen, itsekäs, egoistinen, narsistinen”.

Pohdin tuota asiaa monelta kantilta. Miksi meihin on iskostettu, että itsensä rakastaminen ja hyväksyminen on negatiivista? Meidänhän pitäisi hyväksyä itsemme ja rakastaa itseämme, jotta pystyisimme antamaan itsestämme myös toisille.

Ex-anoppini kuuli opettajan kehuvan poikaani, johon silloinen anoppi tokaisi, ettei pidä kehua, ettei ylpisty! Tämä oli 90-luvulla. Toivottavasti kukaan ei enää ajattele noin. Itsetunnolle tekee hyvää pienetkin kehut.

Meillä jokaisella on välillä aihetta pysähtyä pohtimaan omaa suhtautumista itseensä. Itselle pitää olla armollinen, eikä vaatia liikoja. huomaamattamme olemme myös esimerkkeinä perheessä, työssä ja vapaa-ajalla. Oma hyvinvointi ja itseänsä rakastaminen, vioista ja puutteista huolimatta, on tärkeää. Kuinka muuten voimme antaa toisille rakkautta ja huolenpitoa, jos emme edes pidä itsestämme.

Minulla on monenlaista vaivaa vaihdellen. Se pysäyttää aina hetkeksi, vaikka en sitä pidäkään. Se myös opettaa ymmärtämään niiden asiakkaiden ohjauksissa, joilla on rajoitteita liikkumisen suhteen. Välillä minulla on vaivana takareiden vaivat, välillä selässä välilevypullistumat ja nyt olkapään ongelma. Kipu ja särky pakottavat pysähtymään. Mutta aina päätän, että täältä taas noustaan.

Olen monella tavalla keskivertoihmisestä poikkeava. Välillä se tuntuu rasitteelta. Olen kuitenkin pystynyt useimmiten kääntämään asian edukseni. Mieheni on opettanut minulle paljon itsensä hyväksymisestä vikoineen ja vahvuuksineen. Myös nuorimmalta tyttäreltäni olen oppinut paljon. Hienoa, kuinka nuoret ovat viisaita ja ajattelevia.

Rakastakaa itseänne hyvine ja huonoine puolineen!

Lue kokonaan »

Toiminnallista elämää

Lisätty 16.09.2018
Lue kokonaan »

Aikataulut vai ”go with the flow”?

Lisätty 28.06.2018

Liiankin tuttua on kuulla ihmisten puhuvan asioiden tekemisestä ”sitten kun”

Liikunnan aloittaminen, elämäntapamuutos, suursiivous, soitto vanhalle ystävälle taikka mikä tahansa asia, jota aikoo joskus tehdä.

Itselläni on tosi paljon asioita, joita olen suunnitellut tekeväni tai jotka ovat ”täytyy tehdä” -listalla. Mutta aina jokin toinen asia vie ajan ja taas se vähemmän kiireellinen asia siirtyy sinne jonnekin. On kaappien siivoamista, tavaroiden hävittämistä, ompelu- ja askartelutöitä, valokuvaamista, lukematon määrä kirjoja, katsomattomia elokuvia ja vaikka mitä.

Loma on myös aikaa, jolloin luulee ehtivänsä tekemään sitten nuo kaikki odottavat asiat. Ei niitä ehdi, jos asiaa ei suunnittele. Olen niitä tyyppejä, joille aikatauluttaminen on lähes elinehto. Matkalle lähtiessä suunnittelen aikatauluja heti lähtöpäivän aamuheräämisestä alkaen. Selvitän matkakohteessa liikkumiset, hintatason, majoituspaikan ja tietenkin tekemiset kohteessa. Näin suunitellen saan matkasta enemmän irti, eikä paikan päällä mene energiaa sen pohtimiseen, mitä voisikaan nähdä ja tehdä. Tottakai on oltava löysää ja mahdollisuus muuttaa suunnitelmia tilanteiden mukaan, mutta se punainen lanka pitää olla. Etukäteen mahdolliset lippuvaraukset valmiiksi jne.

Viikonloppuaamuisin herätessäni kaikessa rauhassa alan jo sängyssä pohtimaan päivän ohjelmaa. Minne menemme, milloin menemme ja mitä teemme. Tämä saa usein mieheni näkemään punaista. Viimeksi asiasta keskustellessamme hän sanoi, eikö vaan voisi olla ja mennä ”go with the flow”? Kaikkea ei todellakaan voi suunnitella liian tarkasti ja tiukasti, mutta tarvitsen raamit. Muutoksiakin voi aina tehdä tilanteen mukaan.

Elämäntapamuutosta suunnitellessa on hyvä pohtia itselleen tavoitteet sekä välitavoitteet. Sehän on jo yksi aikataulu. Missä ajassa aiot saada asian tapahtumaan. Jotta tuohon asetettuun tavoitteeseen pääsee, on asetettava aikatauluja. Kuinka monta kertaa viikossa aikoo tehdä mitäkin ja mitä muuta se vaatii. Jos suunnittelee tekevänsä vaan jotain jossain ajassa, ei se todennäköisesti tule toteutumaan. Aina tulee hyvinkin suunnitellun matkan varrella yllätyksiä. Sairastumisia, loukkaantumisia, henkilökohtaisia syitä, joiden vuoksi aikatauluun on tehtävä muutoksia. Sen takia ei treenata, että se on pakko, kun kalenterissa lukee, mutta suunnittelu tuo lisäpotkua ja ryhtiä. Myös lepopäivät suunnitellaan.

Personal Trainerin kanssa tavoitteiden asettaminen realistiseksi on helpompaa, kuin yksin. Usein uuteen lähtiessä on into kova, mutta joskus vauhti on vaikea asettaa realistiseksi. Tässä ei ”go with the flow” ole paras vaihtoehto, vaikka sillekin on paikkansa esimerkiksi rentoutumisharjoituksissa. Silloin annetaan rentoutumiselle tilaa ja unohdetaan aikataulut.

Lue kokonaan »

Maaliskuu on jo pitkällä

Lisätty 19.03.2018

Maaliskuu on jo pitkällä. Se tarkoittaa valoisuutta lisää, joka lisää energiaa. Valolla on uskomaton voima lisätä energiaa. Jos ei ole liian valonarat silmät, lähes kaikki haluavat kääntää kasvonsa valon suuntaan, kuin kukkaset keväällä. Valon parantava vaikutus on tunnettu jo vuosia sekä fyysiselle, että psyykkiselle terveydelle.

Itselleni kevät on toiseksi mieluisin vuodenaika syksyn jälkeen. Innostun jo suunnittelemaan kevään liikuntoja ja uusien asioiden oppimista. Maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna olin Tallinnaan oppimassa uutta hydrobic-ohjaamisesta Portugalilaisten vetäjien opetuksella. Ensi viikolla haen lisäoppia vastussauvojen käytöstä treenissä. BungyPump- vastussauvoja on mahdollisuus testata minun sauvakävelytreeneissä.

Mäntsälän monen muun pienyrittäjän kanssa olemme juuri aloittaneet ja aloittamassa toimintaamme yhteisen käytävän varrella. Meitä on iso ryhmä pääosin hyvinvoinnin kanssa läheisesti työtä tekeviä. Oma toimitilanikin alkaa pikkuhiljaa olla kalustettu. Huhtikuussa meillä on yrittäjien yhteiset avajaiset.

Moni pohtii ja harkitsee, että jotain pitäisi tehdä oman hyvinvoinnin parantamiseseksi, tai vähintään ylläpitämiseksi. Netistä ja lehdistä sekä kirjallisuudesta löytää linkkejä ja vinkkejä tolkuttomia

määriä.

Kuinka niistä poimia oikeat opit? Miten pääsisi alkuun ja pysyisi liikkeellä? Vertaistuki on korvaamaton apu samalaisten asioiden kimpussa pähkäileville. Joskus jokin pieni asia saa tapahtumaketjun aikaan. Ystäväni kertoi, kunka häneltä kysyttiin, oletko raskaana. ei ollut, mutta siitä hetkestä aloitti painonpudotuksen. Tässä nykyisessä toimintamuodossa järjestän ensimmäisen Hyvinvointikurssin pienryhmälle 8-10 hengelle. Sinne kannataa ilmoittautua, jos kaipaa neuvoja, peffaan potkimista ja vertaistuksea. Vastaavanlaisia kursseja olen aiemminkin pitänyt, mutta ryhmä on ollut suurempi. Odotan innolla ensimmäistä ryhmän tapaamista.


Sain äskettäin asiakkaaltani paljon hienoa palautetta. Hän kertoi, kuinka yhteisten tapaamistemme seurauksena, vajaan vuoden ajalta, hänen elämäänsä on tullut paljon positiivisia muutoksia. Eikä vain yksin hänelle, vaan myös mies on jutussa mukana. Jaksaminen ja kokonaisvaltainen hyvinvointi näkyy ja tuntuu ollen aina läsnä. Itselläni on hieno tunne, kun on saanut olla tuossa matkassa mukana. Hänen kertomuksensa löytyy sivulta ”asiakkaiden kokemuksia” Toivon saavani hyvinvointiryhmän kasaan ja innostavani taas uusia innokkaita elämäntapamuuttujia.

Kun lumet alkavat sulamaan aloitan myös pienryhmille treenit ulkona. Lisään sivuilleni, faceen sekä holvi-kauppaan näistä tietoa. Näistä jo viimeksi kirjoitinkin, eli suunnitteilla on sauvakävelytreeniä, kiertoharjoittalua, keppijumppaa, kahvakuulaa, mäkitreeniä, porrastreeniä ja mitä ikinä tahdottekaan. Toivotaan sateetonta kevättä, kunhan pakkasista on selvitty.

Itse mietin tuota kuvaa katsellessani, kuinka hieno onkaan sen maisema. Riippusillan ylittäminen voi olla pelottavaa, mutta sitäkin palkitsevampaa, kun silta on ylitetty ja matka uusiin, kauniisiin maisemiin, etenee. Voittajafiilis. Älä pelkää lähteä kohti uusia haasteita. Eteneminen askel askeleelta on turvallista ja palkitsevaa. On tavoitteesi mikä tahansa, etene sitä kohti itsesi vuoksi.

Lue kokonaan »

Pirtsakkaa helmikuuta

Lisätty 19.02.2018

Kaunis talvi on täällä parhaillaan. Ulkona on oikea talvi. Lunta, aurinkoa ja pakkasta. Kevätauringosta saa mukavasti piristävää valohoitoa ja ulkona liikkuessa lepää mieli.

Kuopuksella oli viime perjantaina vanhojentanssit. Niihin valmistautuminen alkoi jo viime keväästä lähtien. Mekko, kengät, korut, kampaus, meikki sekä iltamekko. Ja varsinainen tanssien opettelu. Itse otin lomapäivän kuljetuksia varten. Ja miten kaunista se olikaan! Koko tilaisuus alusta loppuun. Tytöillä ihanat mekot ja kauniit kampaukset. Pojilla komeat puvut ja kengät. Hyvä valmistautuminen, suunnittelu ja ennakointi oli tässäkin kaiken onnistumisen takaajana.

Itselläni siintää jo kevät mielessä. Paljon ajatuksia ja suunnitelmia pyörii päässä. Koulutuksia, webinaareja ja kaikenlaisia tapahtumia on jo kevääksi kalenteri pullollaan. Myös mindfullness-kurssi on kalenterissa, jotta hidastaminenkaan ei unohtuisi kaiken keskellä.

Jos mielii nostaa omaa kuntoaan kesäksi, niin nyt alkaa olla jo aika aloittaa. Monille liikkeellelähtö on iso kynnys. Minne lähtisi, mistä aloittaisi ja mitä pitäisi tehdä? Starttaan Hyvinvointiryhmän maaliskuussa. Siellä käsitellään yhdessä liikunnan ja ravinnon osalta teoriaa sekä treenataan ryhmän kanssa yhdessä. Vertaistuki ryhmässä on iso juttu. Samanhenkistä porukkaa yhteisellä polulla. Ryhmään mahtuu vain kymmenen, jotta jokainen tulee huomioiduksi ohjauksissa.

Pian on jo kevätkelit ja myös pienryhmätreenit starttaillaan ulkona.

Lue kokonaan »

Uutta

Lisätty 29.01.2018

Uutta päin!

Uuden suunnitteleminen aina innostaa. Päässä pyörii niin paljon ideoita ja asioita, että niihin keskittyminen vaatii pysähtymistä ja suunnittelemista.

Olen vuokrannut liikehuoneen Mäntsälän keskustasta, jossa voin ottaa asiakkaat rauhassa vastaan. Kalusteita vielä roudataan ja helmikuun alkupuolella voin ottaa asiakkaita vastaan. Haastattelut, mittaukset, liiketestit, suunnitelmat sekä valohoidot on nyt mahdollista tehdä Mäntsälän keskustassa. Mäntsäläntie 1-3. 2 krs, huone 8 

Kun vuosi on vaihtunut, alkaa itselläni jo kevään odotus, vaikka talvea on vielä reilusti jäljellä. Valoisuus ja päivän pituus lisääntyvät. Vähitellen heräillään talviunilta ja havahdutaan liikkeelle. Suunnittelen keväälle erilaisia starttipaketteja, kuinka kukin saisi itsensä liikkeelle ja kuinka se kannattaa toteuttaa. valohoitoihin valohoitoihin

Sähköpostitse tai puhelimitse kanssani voi sopia tapaamisajan. Yhteystiedot löytyvät kotisivuilta yhteystietojen alta.

Suunnittelemisiin

Pt-Lennu

Lue kokonaan »

Vuosi vaihtuu

Lisätty 27.12.2017

Vuosi vaihtuu ja uudet suunnitelmat ovat taas edessäpäin.  Katsotaan mennyttä vuotta taaksepäin muistellen, mitä kaikkea onkaan tapahtunut.

Moni meistä myös tekee päätöksiä alkavalle vuodelle. Minkälaisia muutoksia olisi tarve tehdä, vai onko hyvä jatkaa entiseen malliin. Yrityksissäkin pohditaan vähintään kerran vuodessa tulevan kauden toimintasuunnitelmaa. Mitä tulisi tehdä toiminnan kehittämiseksi, taikka entisen ylläpitämiseksi. Onko yritys kaikin puolin kunnossa. Budjetti ja vuosikello.

Samalla tavalla olisi meidän jokaisen syytä pysähtyä miettimään henkilökohtaisella tasolla omaa henkilökohtaista toimintasuunnitelmaa. Onko kaikki kunnossa tai onko kehitettävää. Oma henkinen sekä fyysinen hyvinvointi, lisäkoulutus sekä budjetointi. Sidosryhmien ylläpito sekä mahdollinen kasvattaminen. Vuosikellon suunnitteleminen ei myöskään ole huono asia. Omat suunnitelmat voi jakaa ympäri vuoden. joku voi suunnitella tarkasti kuukausittain, tai toinen hahmottelee noin suunnilleen kehityskohteet.

Minun vuosi 2018 lähtee käyntiin uusien suunnitelmien myötä. Siirrän helmikuun alussa kotitoimipisteeni liikehuoneeseen Mäntsälän keskustaan. Siellä minulla on vastaanottohuone, jossa saan asiakkaan kanssa käytyä keskustelut, mittaukset ja liiketestit. Myös punavalo-lähi-infrapunahoidot teen jatkossa keskustan vastaanottohuoneessa Mäntsäläntie 1-3. Kuntosalille haluavien kanssa treenataan Mäntsälän Kuntokeitaalla jatkossakin.

Aina ei ole kuitenkaan helppoa tehdä tarkkoja suunnitelmia yksin. Elintapamuutos on monella mielessä, varsinkin vuoden vaihtuessa. joka paikasta tulee tuutin täydeltä tietoa, mutta mistä sen oikean löytää, ja kuinka sen saa toimimaan ja toteutumaan? Läheisten ja perheen tuki on erittäin tärkeä ja suuri asia. Toisten on tärkeää lähteä ystävän kanssa toteuttamaan uutta dieettiä tai liikuntaharrastusta. Toinen taas haluaa yksin lähteä liikkumaan. Oli tapa mikä tahansa, täysin yksin on vaikeaa selvitä isoista muutoksista ja sen tuomista haasteista. Ensimmäisten vastoinkäymisten myötä saattaa luovuttaminen olla jo kovin lähellä. Jos kunto ei lähde kohoamaan, vaan joka paikka on aina vaan kipeämpi harjoittelun jälkeen taikka paino junnaa paikallaan, eikä tiedä mitä pitää muuttaa.

Henkilökohtaisen toimintasuunnitelman vuosikelloineen voisikin tehdä ammattilaisen kanssa. Yhdessä asetetaan tavoitteet ja suunnitelmat niiden toteuttamiseksi. Välitavoitteita tarkistetaan matkan varrella. Tapaamiset sovitetaan jokaisen omien aikataulujen ja tarpeiden mukaan.

Paras lupaus uudelle vuodelle, on laittaa omat elintavat kuntoon, jotta jaksaa pysyä toimintakykyisenä. Haaveet ja tavoitteet ovat tärkeitä. Itse olen muutaman kerran tehnyt ”aarrekartan” itselleni. Siitä saa tarvittaessa itselleen energiaa ja voimaa. Kun itselläni oli ongelmia terveyden ja liikkumisen kanssa, jouduin päivittäin tekemään kuntoutusliikkeitä, jotka tekivät kipeää. Katsoin treenatessa aarrekarttaani ja kuuntelin Elan biisiä, josta sain lisää voimaa ”jaksan, jatkan vaikka väkisin. Jos ois helppoo, kaikki tekis niin” Aarrekartan olen säästänyt ja alla kuva siitä.

Kun panostat itseesi, on kuin laittaisit rahaa pankkiin. Se tuottaa itsellesi terveyttä ja kasvaa korkoa.

Jokaiselle terveellistä alkavaa vuotta 2018!

 

Lue kokonaan »

Joulun aikaan

Lisätty 18.12.2017

Yhä enemmän huomaan kirjoituksia palautumisen ja levon tärkeydestä. Hienoa, että asia on nostettu esiin monessakin yhteydessä. Jokainen meistä tietää, että ylikuormittuneena ei kroppa toimi tehokkaasti, mutta kuinka moni osaa tunnistaa itsessään ylikuormittumista? Tässäkin ovat lyöneet erilaiset mittauslaiteet läpi markkinoilla. On mahdollista nähdä, onko uni ollut levotonta, onko treeni ollut tehokasta, monta tuntia on nukkunut, treenannut jne. Myös FirstBeat hyvinvointianalyysi on tullut suuremman yleisön tietoisuuteen ja sen antamia tietoja osataan arvostaa. Erona kotimittareihin on sykevaihtelun mittaaminen. Sykevaihtelu johtuu pääasiassa autonomisen hermoston välittämästä säätelystä, (ja sykevaihtelun avulla voidaankin analysoida elimistöä kiihdyttävän sympaattisen ja rauhoittavan parasympaattisen hermoston toiminnan tasapainoa). Eli tällä kolmen vuorokauden mittauksella saa paljon tietoa mm. omasta palautumisesta ja stressitasosta, jonka pohjalta on hyvä lähteä suunnittelemaan ja pohtimaan, onko jotain parannettavaa.

Nyt on menossa jouluviikko. Monella on vasta alkamassa joulustressi. Pitää sitä ja pitää tätä. Itse olen luopunut jo vuosia sitten joulustressistä. Kotiin laitetaan joulukuussa yleensä jouluvalot ja joulun alla joitain koristeita. Kynttilöitä poltamme läpi vuoden ja tähän pimeimpään aikaan vielä enemmän. Jouluksi vuokrasimme mökin, jossa ei tarvitse tehdä mitään. Pelejä ja herkkuja mukaan. Sauna ja maalaismaisema, toivottavasti vähän luntakin. Jouluaterian tilasin läheisestä ”päätalosta” Näin ei tarvitse syödä laatikoita päivätolkulla. Ollaan yhdessä kahden tyttäreni sekä mieheni kanssa. Ulkona kävely, kuvaaminen, sisällä saunominen ja venyttelyt. Rentoa oloa, yhdessä ja välillä yksin.

Jumpat ovat joulutauolla. Ihanat jumppaajani muistivat minua kukilla ja suklaalla. Aina lämmittää kovasti, kun saa kiitosta. Taas jaksaa väsätä uusia ohjelmia tammikuulle. Viime viikolla oli jo selvästi osallistujat vähentyneet tunneilta. Eilen kävin kuntosalilla, eikä sielläkään näkynyt montaa treenaajaa olevan paikalla. Ehkä joululomaa on jo aloitettu myös liikunnasta. Hyvän lepotauon jälkeen taas jaksaa liikkua ja harrastaa.

Rentouttavaa Joulua jokaiselle.

Lue kokonaan »

Kukin tyylillään

Lisätty 20.11.2017


rentouttavaa askartelua, Tontut nuotiolla
rentouttavaa askartelua, Tontut nuotiolla Tätä kirjoittaessani on 41 päivää tätä vuotta jäljellä. Pohditaan joulusuunnitelmia ja lahjoja. Yhä enemmän, onneksi, annetaan aineettomia lahjoja. Elämyksiä, hemmoteluja, lahjakortteja jne. Tavaraa alkaa jokaisella olla kaapit pullollaan, sekä lapsilla, että aikuisilla. Itse sain eilen viettää lapsenlapseni kanssa päivän yhdessä. Ei menty mihinkään. Vietimme päivän yhdessä puuhastellen ilman kiirettä. Leivoimme ja askartelimme. Uskon, että yhdessä vietetty aika on paljon arvokkaampaa, kuin kalliin lelun antaminen.

Kun vuosi lähenee loppuaan, alkaa myös monen mielessä jo piirtyä suunnitelmat tulevasta vuodesta ja pohdinnat myös menneestä vuodesta. Mikä oli hyvää, mikä ei niin hyvää. Mikä tuo hyvää oloa ja mikä taas huonoa? Usein hyvän olon takana on oma kokonaisvaltainen hyvinvointi. Kun itse voi hyvin, jaksaa myös olla toisille hyvä ja jakaa hyvää oloa.

Mistä sitten hyvinvointi löytyy? Yksilöllistä, kyllä. Kuitenkin perusta, jolle omaa hyvinvointia on hyvä lähteä rakentamaan, löytyy sekä henkiseltä, että fyysiseltä puolelta. Näiden balanssin ollessa kunnossa pienet vaikeudet saattavat hetken heiluttaa, mutta eivät pääse kaatamaan kumoon.

Asiakkaina minua motivoivat erityisen läheisesti ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita omasta hyvinvoinnistaan. Kuinka keho toimii ja kuinka sen saa toimimaan optimaalisesti. Ihmiset, jota ovat tehneet päätöksen huolehtia itsestään oman terveyden ja hyvinvoinnin, ei kauneusihanteiden, kannalta.

Asiakkaani kertoi minulle, kuinka valmennuksen aikana, (jota on jatkunut jo kahdeksan kuukautta) olo on kohentunut huomattavasti pienillä muutoksilla. Kuinka pilates ohjaaja on huomannut kehonhallinnan parantuneen, ystävien huomanneen virkistyneen ja kaventuneen olemuksen jne. Me emme käy hänen kanssaan salilla emmekä tee painoilla kovaa treeniä. Myöskään lihaskuntotestejä taikka muitakaan kuntotestejä emme ole hänen kanssaan tehneet. Ruokavalio, lihaskuntoliikkeitä kotona välineillä, sauvakävelyä, vesijumppaa, keskivartalon hallintaa, tasapainoa, rentoutuksia… Näillä keinoilla hän on saanut uutta virtaa elämäänsä ja oloonsa. Ja oma puolisokin on lähtenyt siinä sivussa mukaan.

Toinen taas haluaa kovaa treeniä, kuntosalia, lihaskuntotestejä jne. On hyvä löytää se oma keino, joka auttaa oman terveyden ja olotilan kohentamisessa. Toinen haluaa kovaa treeniä, toinen mielenhallintaa ja rentoutumista ja kolmas jotain siltä väliltä. Joskus riittää, kun keskustelemme ja pidän kehohuoltotunnin rentoutuksineen.

Kun treeni ei tuota tuloksia ja aina on vetämätön olo, vaikka nukkuisi pitkätkin unet, voisi olla aihetta tehdä FirstBeat hyvinvointianalyysi. Siinä seurataan sydämen sykevälivaihtelua kolmen vuorokauden ajan ( ei siis sama, kuin sykevaihtelu). Analyysista saa paljon tietoa kehon palautumisesta. Kuinka treenin jälkeen palautuu, onko päivän mittaan ollenkaan rentoutavia hetkiä, vai mennäänkö koko vuorokausi stressireaktiossa. Myös yöunen palauttavuus on tärkeää. Jos uni ei ole palauttavaa, ei painonpudotuskaan tahdo onnistua huonontuneen aineenvaihdunnan vuoksi. Myös huono yöuni altistaa sydän- ja verisuonisairauksille. Aiemmin tämä oli vain huippu-urheilijoiden käytettävissä, mutta sen on huomattu tuovan ihan jokaiselle tärkeää informaatiota omasta palautumisesta ja siitä, onko esim. ylikunnossa.

Aina ei tarvitse mitata. Oma olotila kertoo paljon. Kuitenkin usein mittauksilla saadaan näkyviin asioita, joita on syytä korjata. Piilevä kakkostyypin diabetes on yksi näistä ikävistä sairauksista, joista ei oma olotila kerro pitkään aikaan mitään. Se saattaa piileskellä kytemässä pitkään. Siksi verensokeri-ym. veriarvot onkin aikuisen syytä tarkistuttaa silloin tällöin. Alkavaan diabetekseen kuitenkin pystyy itse vaikuttamaan ruoka- ja liikuntavalinnoilla. Ei tarvitse alkaa millekään dieetille eikä lähteä juoksemaan ja kuntosalille kovalla rytinällä. Pienillä valinnoilla ja muutoksilla saa aikaan isoja asioita.

Innokkaana ja malttamattomana usein käy niin, että päätös uudesta elämästä tehdään ja muutoksia lähdetään tekemään yht´äkkiä liian rajusti ilman ohjausta. Kuukausi pari sitä jaksaa ja liian raju muutos käy kropan päälle, eikä sitä jaksakaan jatkaa. Itse tunnistan itseni tästä innokkuudesta lähteä tekemään uusia asioita ja muutoksia vauhdikkaasti, mutta myös siitä, että ohjaaja, personal trainer, valmentaja mikä kenelläkin, on erittäin hyvä apu.

Kuulun myös näihin mittaajatyyppeihin. Seuraan syketietojani, hyvinvointianalyysejä, painoa, pidän treenipäiväkirjaa jne. Kun itselläni oli personal trainer, kirjasin kaikki tarkasti ylös. Kun toinen seurasi tuloksiani, se motivoi minua. Mutta jatkuva mittaaminen ei sovi kaikille. Päinvastoin, se saattaa lisätä stressiä.

Mukavaa, stressitöntä marraskuuta jokaiselle!

Lue kokonaan »